Sunday, 2 June 2013

BAHAN PERMUKAAN KERJA DAN SINK


Ruang dapur seelok-eloknya dilengkapi cabinet berpermukaan kerja dan sink yang dibina berasingan.Bahan permukaan kerja pula hendaklah berlainan bagi membezakan setiap fungsi kawasan kerja.Lain bahan,lainlah pula ciri dan ketahanannya.Ada yang mudah terjejas oleh tumpahan tertentu dan benda panas,ada juga yang tahan lasak,senang dibersihkan dan cantik.Justeru sebelum membuat sebarang pilihan,teliti setiap ciri bahan permukaan kerja yang ditawarkan.
            Sama pentingnya dengan meja kerja,sink pula biasanya terletak antara dua penjuru ruang.Namun,tempat paling sesuai ialah diantara peti sejuk dengan dapur masak.Sama ada ditengah atau berhampiran peti sejuk dan dapur masak,sink menjadi laluan serta tempat persinggahan kedua-duanya.Ia paling sesuai dibina berhadapan tingkap kerana udara segar yang masuk melaluinya mempercepatkan proses pengeringan pinggan mangkuk.
            Lazimnya,sink mempunyai mangkuk tadahan sedalam 0.12-0.17meter tetapi jika kerap memasak,sink sedalam 0.2-0.25 meter diperlukan untuk kemudahan mencuci periuk,kuali besar dan bahan masakan.

            Pelbagai reka bentuk sink terdapat dipasaran,antaranya:

            A)BERKEMBAR-untuk menyabun dan membilas
            B)SATU MANGKUK-sering diguna dan terletak selari dengan dapur masak.
            C)MANGKUK BULAT-lazim diguna untuk tugas ringan dan diletakkan di sudut.
            D)TIGA MANGKUK-mangkuk tengah biasanya diguna sebagai tempat membuang sisa       
                makanan,selain untuk mengeringkan sayuran dan buah-buahan selepas dibasuh,selain piring dan                  mangkuk kecil.

PANDUAN AM

1.Lindungi kawasan sekitar dapur masak dengan kemasan granit,quartz stone,solid surface,terazo,keluli tahan karat dan tiles dengan binaan konkrit.Ketujuh-tujuh bahan ini kalis panas,tahan lasak dan memerlukan sedikit sahaja penjagaan.Bagaimanapun,jika menyewa atau anda tidak tinggal lama,fikirlah dua kali untuk memasang bahan ini kerana ia membabitkan kos tinggi.

2.Jika sink dilengkapi tempat mengering,pastikan kemasan permukaannya bersifat kalis air dan tidak terlalu keras bagi mengelak barangan kaca dan tembikar Cina pecah sewaktu menyusun diatasnya.Kemasan seperti keluli tahan karat,kayu keras berminyak dan corian antara yang sesuai diguna sebagai tempat pengeringan.

3. Pastikansink dilengkapi kepala paip yang mudah diputar dan seeloknya paip dipasang tinggi supaya peralatan memasak dan menghidang yang digunakan tidak mudah terhantuk sewaktu mencuci.

4. Kerja memotong dan menyediakan masakan sebaiknya dilakukan diatas bod kayu.Oleh itu,beli beberapa bod kayu untuk diletakkan diatas permukaan kerja.

5. Kemasan seperti granit,solid surface,quartz stone dan batu loh adalah dua permukaan kerja yang sesuai untuk membuat roti dan pastri kerana sifatnya yang sejuk serta licin membuatkan doh tidak melekat.

6. Permukaan kerja kayu yang disaluti minyak Nampak menarik tetapi elak meletak benda panas di atasnya.

REPORT BY
eezan 0133417660

No comments :

Post a Comment